Въпроси и Отговори

Защо трябва да се приема протеин?

  Белтъците с право могат да бъдат наречени градивни "тухлички" на живите клетки. Те изпълняват разнообразни биологични функции- участват в изграждането на имунитета, в транспорта на хранителни вещества, те са регулатори на основни процеси в клетката. Всички знаем, че човешкият организъм е изграден от живи клетки, следователно човекът е протеин - от структурното му изграждане до протичането на всички сложни биохимични процеси в тялото му.

В коя гестационна седмица да се започне приема на протеин?

  Протеините са част от ежедневното меню на човека още от древността, когато той е ловувал и се е хранел със сурово месо до днес. Те не са лекарство, а са част от нашите ежедневни хранителни нужди. Когато в утробата на една жена се заражда живот нуждите от тези сложни молекули в организма са завишени. Ето защо приемът на протеин, като част от хранителния режим на една бъдеща майка, може да започне още от самото начало на бременността.

Какви са стойностите на нормалния протеин и как се измерват?

  Общият белтък и албуминът се измерват чрез взимане на венозна кръв сутрин на гладно и се измерват в грамове белтък на литър. Референтните стойности са зададени от лабораторията като нуждите при бременни са завишени и таргетните стойности са тези, които клонят към горна граница. Нормалната стойност е 65 г/л.

С кои хранителни вещества се комбинира протеина и как си взаимодействат?

  Тъй като протеинът не е лекарство, той може да се комбинира с прием на витамини и минерали без опасност от нежелани реакции.

До какво води ниският протеин на бременната и бебето?

  Протеинът участва като регулатор и катализатор на редица процеси в енергетиката на клетката, както и като преносител на много вещества. Следователно той е не само важен градивен елемент в нарастването на бебето, но и в енергетиката и осъществяването на жизнено важни процеси във физиологията му.

В последния триместър протеина задължителен ли е и в каква дозировка?

  Характерно за последния триместър на бременността е ускореното нарастване на бебето вътреутробно, повишените му енергийни нужди и създаването на множество нервни вериги, участващи в развитието на когнитивните му способности. Протеинът не е задължителен, но в повечето случаи бременната не може да си набави нужните количества чрез храната и затова приемът му е препоръчителен.

Недостатъчния протеин и аутизъм - има ли връзка?

  Протеинът е част от градивните елементи на мозъчните клетки. Той взема активно участие в предаването на нервните импулси в синапсите. Аутизмът се характеризира с поведенчески отклонения и отклонения в невро - психичното развитие на детето свързани главно с развитието и предаването на сигналите в главния мозък. Запознавайки се с тези факти е съвсем логично твърдението, че аутизмът и състояние с дефицит на протеини са пряко свързани.

Може ли да се предозира протеин?

  Може ли да се предозира храна, която е част от ежедневното ни меню и е отговорна за енергетиката на клетката и живия организъм, за катализирането на жизнено важни процеси, имунитета и нервните ни вериги ? Не.

Кой е най-добрия протеин и под каква форма е най-пълноценен?

  Телешкият протеин съдържа всички незаменими аминокиселини, характеризира се с най-добра усвояемост от организма и дава най-бързи и добри резултати. PREGNACO PROTEIN Drink са произведени от най-висококачествени протеини по иновационна технология, което ги прави с най-високата степен на усвояемост. Без Е-номера, без ГМО, без соя, без глутен. Има по-висока хранителна стойност от млечния(суроватъчен) и от растителния(соев) протеин.